Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Domácí rajčata i v zimě

Také vám nedozrávají rajčata a vy nevíte, co s těmi zelenými dělat? Doufat, ještě zčervenají, nebo je nějakým způsobem zpracovat pro konzumaci?

Nejsou zelená rajčata nebezpečná?

Tvrdívalo se , že zelenými rajčaty se můžete otrávit, ale testy prováděné v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Zelené skvrny na rajčatech, (ale i na bramborách) ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých rajčat je obsaženo nanejvýš 2 mg solaninu.

Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg ve stogramovém plodu, ale toxické množství je však více než desetkrát vyšší. Výzkum prokázal, že tepelným nebo mléčným kvašením zelených rajčat se obsah solaninu sníží až o třicet pět procent. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů zelených rajčat v jakékoliv úpravě a je samozřejmé, že pro děti je jejich konzumace zcela nevhodná.

Protlaky ani čatní ze zcela zelených rajčat tedy nejsou zdraví přímo nebezpečné, Za zdravotně rizikové se ale považují zelená rajčata nakládaná na kyselo a pečená zelená rajčata, takzvaná americká.

Jak k dozrání rajčatům pomoci?

Pokud ale trváte na tom, že chcete konzumovat jen rajčata dozrálá, můžete je za určitých podmínek nechat i po otrhání zčervenat a postupně „sklízet“. Tady jsou některé způsoby:

Po otrhání na konci sezony je uložte na ploché tácky, které necháte blízko okna. K rajčatům můžete přidat buď několik zralých rajčat  nebo jablko.

Naše babičky dávaly nedozrálá  - zdravá a nenamrzlá - rajčátka, tak  jak byla se stopkou do krabice od bot, k tomu jedno pěkné červené jablíčko. Krabice se zavřela a dala pod postel.

Někdo to dělá tak, že uřízne keřík s nedozrálými rajčaty, zavěsí ho ve sklepě  (nebo v garáži) kořeny směrem nahoru, a postupně chodí sklízet.

Jedna naše nezoufalka  nám napsala, že nedozrálá rajčata dává v jedné vrstvě do přepravek (na potravinový papír, nebo na dno noviny a na to starou utěrku). Přikryje je navlhčeným hadříkem (staré tričko, prostěradlo). Kontroluje vše tak 2, 3 x do týdne a mění hadříky. Podle úrody má prý rajčata až do Vánoc. Nejsou samozřejmě jako čerstvá letní, ale chutově se těm z obchodu prý naprosto vyrovnají.

Eh

Foto: archiv

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: