Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Také vám nedozrávají rajčata a vy nevíte, co s těmi zelenými dělat? Doufat, ještě zčervenají, nebo je nějakým způsobem zpracovat pro konzumaci?
Nejsou zelená rajčata nebezpečná?
Tvrdívalo se , že zelenými rajčaty se můžete otrávit, ale testy prováděné v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Zelené skvrny na rajčatech, (ale i na bramborách) ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých rajčat je obsaženo nanejvýš 2 mg solaninu.
Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg ve stogramovém plodu, ale toxické množství je však více než desetkrát vyšší. Výzkum prokázal, že tepelným nebo mléčným kvašením zelených rajčat se obsah solaninu sníží až o třicet pět procent. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů zelených rajčat v jakékoliv úpravě a je samozřejmé, že pro děti je jejich konzumace zcela nevhodná.
Protlaky ani čatní ze zcela zelených rajčat tedy nejsou zdraví přímo nebezpečné, Za zdravotně rizikové se ale považují zelená rajčata nakládaná na kyselo a pečená zelená rajčata, takzvaná americká.
Jak k dozrání rajčatům pomoci?
Pokud ale trváte na tom, že chcete konzumovat jen rajčata dozrálá, můžete je za určitých podmínek nechat i po otrhání zčervenat a postupně „sklízet“. Tady jsou některé způsoby:
Po otrhání na konci sezony je uložte na ploché tácky, které necháte blízko okna. K rajčatům můžete přidat buď několik zralých rajčat nebo jablko.
Naše babičky dávaly nedozrálá - zdravá a nenamrzlá - rajčátka, tak jak byla se stopkou do krabice od bot, k tomu jedno pěkné červené jablíčko. Krabice se zavřela a dala pod postel.
Někdo to dělá tak, že uřízne keřík s nedozrálými rajčaty, zavěsí ho ve sklepě (nebo v garáži) kořeny směrem nahoru, a postupně chodí sklízet.
Jedna naše nezoufalka nám napsala, že nedozrálá rajčata dává v jedné vrstvě do přepravek (na potravinový papír, nebo na dno noviny a na to starou utěrku). Přikryje je navlhčeným hadříkem (staré tričko, prostěradlo). Kontroluje vše tak 2, 3 x do týdne a mění hadříky. Podle úrody má prý rajčata až do Vánoc. Nejsou samozřejmě jako čerstvá letní, ale chutově se těm z obchodu prý naprosto vyrovnají.
Eh
Foto: archiv
Zpět 0 příspěvků