Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Každý Čech sní ročně jeden kilogram česneku. Velkoodběratelé i spotřebitelé žádají českou kvalitu, ale nakupují levný česnek z dovozu. Jak na tom ve skutečnosti český česnek je, a hlavně bude, to neřeší jen odborníci z výzkumných ústavů, šlechtitelé a pěstitelé. K jeho „záchraně“ přispívají především odběratelé.
Český česnek byl v předchozím období „převálcován“ dovozem. Došlo ke snížení pěstitelských ploch, a tím klesla jeho produkce. To, že je českého česneku málo, není chyba zemědělců. Stále platí, že český zemědělec nemá šanci konkurovat dovozu, přestože díky kvalitě získal český česnek statut zeleniny, zatímco dovozový má kvůli nedostatečnému množství vitamínů a účinných látek jen statut koření.
Rádi si počkáme na ten náš
„Zájem o český česnek stoupá, protože tradiční chuť našich odrůd je výrazně lepší. Zásadním faktorem jeho kvality a účinnosti je genetická výbava a půdní podmínky, ve kterých se pěstuje,“ uvedla Ing. Helena Stavělíková, PhD. z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. na celostátní konferenci Česnek ve 21. století, která se v těchto dnech konala v Olomouci. „Pokud chceme znát příčiny dostatku či nedostatku českého česneku, musíme vycházet z toho, kolik je u nás sklizňové plochy. V roce 2010 byla tato plocha 228 hektarů, z ní se sklidilo 1454 tun česneku. Pro srovnání: ve stejném roce bylo do České republiky dovezeno 5705 tun česneku. Snaha zvýšit výsadbové plochy však naráží na to, že trvá až čtyři roky, než se podaří získat zdravou, mechanicky nepoškozenou a škůdců zbavenou sadbu.“ Rostlina má navíc dlouhou vegetační dobu, kterou provázejí holomrazy, záplavy, přívalové deště, rychlé tání a v neposlední řadě škůdci „Květilka cibulová, háďátko zhoubné a další škůdci či virové nákazy ztěžují práci především drobným pěstitelům, kteří se k česneku v posledních letech vracejí,“ vysvětlila Ing. Bc. Helena Sapáková z Mendelovy univerzity v Brně.
Dvaadvacet českých odrůd
Efektivita pěstování česneku je především v zajištění bezvirózního množitelského materiálu a v zachování genotypů česneku pro budoucí generace. Česnek kuchyňský (Allium sativum) se tradičně využívá jako koření, zelenina a léčivá rostlina. Obsahuje řadu látek s léčebnými a nutričně prospěšnými vlastnostmi, jejichž obsah se u jednotlivých odrůd liší. K těm nejkvalitnějším patří podle Ing. Věry Řičicové z Národního odrůdového úřadu Japo II, Benátčan, Džambul, nejmladší odrůda Havran (2011), ověřený Matin, Lumír a Mirka. Ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i. Olomouc je 657 genotypů, což je největší kolekce genotypů česneku: „V Čechách je registrováno dvaadvacet odrůd ozimného i jarního česneku,“ řekla Ing. Helena Stavělíková, PhD. „Na dalších sedm si ale budeme muset přibližně tři roky počkat, protože letošní zima česneku nepřála. Přízemní teplota byla místy až mínus šestnáct stupňů Celsia a půda promrzla často až dvacet centimetrů pod povrchem.“
Česnekový extrakt
K záchraně českého česneku se snaží přispět i odběratelé. První podanou rukou českému česneku je výroba unikátní česnekové tinktury, díky které se nejen udrželo, ale postupně rozšířilo pěstování česneku v Dolním Němčí. Šest genotypů odrůd, které jsou výchozí surovinou pro výrobu tinktur tvoří významnou součást největší české kolekce.
„Dosavadní výzkumy prokázaly, že vyzrálý česnekový extrakt je hodnotnějším zdrojem nutrietů než syrový česnek, aniž by způsoboval dyspeptické potíže a přinášel vedlejší efekt v podobě nepříjemného dechu,“ říká Ing. Martin Dindoš, jednatel společnosti Allivictus s.r.o., Česká Skalice. „Výroba tinktur, takzvaná macerace umožňuje nejvyšší stupeň zachování účinných látek česneku. Tinktura Allivictus je díky kvalitnímu českému česneku v současnosti jediná na trhu, která obsahuje Allicin Active Complex™, tedy vyvážený soubor látek obsahujících sirné sloučeniny a další biologicky aktivní látky.“
Foto: Ing. Martin Dindoš, Allivictus, s.r.o.
Zpět 0 příspěvků