Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Hlíva není pěkná, ale chutná a zdravá

Tahle houba není příliš vzhledná, a přesto je celosvětově po žampionech a šiitake třetí nejdůležitější pěstovanou houbou, ročně se jí vypěstuje kolem 2,5 milionu tun. Už jste jí i vy přišli na chuť?

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba. Jako nezelený organizmus, což jsme i my lidé, přijímá ze zelených organizmů, tedy stromů, spoustu látek, které jsou pro její život potřebné a kterými nepohrdneme ani my, lidé. Navíc hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organizmu maximálně vyhovuje. Hlíva si bere živiny ze stromů a člověk si je může vzít z hlívy. Její příznivé účinky spočívají hlavně v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky zajišťující přirozenou imunitu organizmu. Kromě toho hlíva obsahuje celou řadu vitaminů B, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Kromě těchto cenných látek obsahuje hlíva také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny.

Dobrou chuť

Pokud nevíte, jak hlívu „zapracovat“ do jídelníčku, nabízíme vám pár receptů:

Hlívový salát

250 g hlívy, 100 g cibule, cukr, mletý pepř, voda dle potřeby, sůl, citronová šťáva, majonéza nebo bílý jogurt

Kloboučky hlívy podusíme na trošce oleje s mírným podlitím vodou. Po vychladnutí pokrájíme houby na drobné kousky, smícháme s jemně nakrájenou cibulkou a zalijeme nálevem z vody, cukru, soli, citronové šťávy a jogurtu, nebo majonézy. Opepříme a dobře promícháme. Salát necháme nejméně hodinu uležet v chladničce. Poté můžeme podávat. K dozdobení použijeme například list zeleného salátu.

Dršťková polévka z hlívy

Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku (sladkou nebo pálivou) a za stálého míchání ji krátce orestujeme,aby nezhořkla. Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme. Podáváme s pečivem.

Hlíva smažená v těstíčku

400 g kloboučků hlívy ústřičné ,3 vejce ,2 lžíce hladké mouky ,sůl ,tuk na smažení ,100 ml mléka

Umyté a okapané kloboučky hlívy prosolíme po obou stranách a obalíme v hladké mouce a těstíčku. Smažíme na tuku na mírném ohni. Těstíčko připravíme ze žloutku, mléka, hladké mouky soli a sněhu ze tří bílků. Podáváme s bramborem, nebo bramborovým salátem.

Hlívový slaňoch

200 g mouky, 120 g másla, 0,5 lžicky soli, 3 vejce,3 lžíce vody, 400 g hlívy , 200 ml vody, 150 g eidamu,  50 g rozinek, 50 g drcených arašídů, hrnek bešamelu.

Z mouky, másla, soli, 1 vejce a vody vypracujeme křehké těsto a necháme ho 30 minut stát. Vymazanou dortovou formu vyložíme vyváleným těstem a předpečeme 15 minut při 200°C. Hlívy  očistíme a nakrájíme na proužky. Necháme rozehřát máslo a houby v něm podusíme.

Nastrouhaný sýr společně s bešamelem přidáme k houbám. Dále přidáme rozinky a drcené oříšky. Rozklepneme 2 vejce, bílek a žloutek zvlášť. Žloutky vmícháme. Z bílku vyšleháme sníh, vmícháme do houbové hmoty, hmotu rozdělíme na těsto a uhladíme. Pečeme v troubě při 200°C cca 40 minut.

Hlívové placičky

400 g očištěné hlívy, 700 g brambor, 50 g másla, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, pepř, drcený kmín, sůl.

Brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme do mísy. Přidáme utřené máslo, sůl, pepř, vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těstíčko dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm tlustou placku. z těsta nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme a obalíme v trojobalu jako řízek a osmažíme.

Eh

Foto: wikipedia

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: