Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Jak chutná mléko od krávy

Už jste vyzkoušeli mlékomat nebo mléko z farmy? Já ano a musím říct, že od té chvíle mě žádné poplašné zprávy hygieniků neodradí od pravidelné cesty pro čerstvé mléko nebo odchyt bučícího auta, které do naší čtvrti pravidelně zajíždí.

Už jste vyzkoušeli mlékomat nebo mléko z farmy? Já ano a musím říct, že od té chvíle mě žádné poplašné zprávy hygieniků neodradí od pravidelné cesty pro čerstvé mléko nebo odchyt bučícího auta, které do naší čtvrti pravidelně zajíždí.

Občas mám pocit, že proti našim zemědělcům jsou nejen jednou sucho a jednou příliš mokro, jak je u nás v kraji zvykem, ale také prapodivná spiknutí. Poplašné zprávy hygieniků, co všechno vám může způsobit pití čerstvého mléka, prý v posledních týdnech způsobily značný pokles nákupu z mlékomatů. Nejsem hygienik, jen tak trošku pamětník, a tak zejména vám mladším, kteří to nepamatují, chci dát toto dobrozdání:

Mléko z konve

V době mého dětství jsme skutečně chodili do krámu na vsi pro mléko s bandaskou (není to zas tak dávno, takhle to fungovalo ještě na začátku sedmdesátých let). Mléko přivezli přímo z kravína ve veliké kovové konvi – už tehdy se dojilo nikoliv ručně, ale strojně, takže mléko teklo z dojičky rovnou do těch konví, což ovšem neznamená, že se k němu nedostal vzduch a v něm poletující cokoliv). V krámě měla prodavačka konev přikrytou, v ní nádobku, kterou nabírala odměřeného půl litru a přelila nám ho do bandasky. Největší problém byl jít s tím hned domů, protože mléko putovalo částečně na plotnu k převaření, částečně do sklepa. Jako děti jsme měli samozřejmě spoustu všelijakých pochůzek, her a debatních zastavení, jenže s mlékem se prostě muselo rovnou domů, aby nezačalo kysat. Ono ale přece jen nějakou tu dobu vydrželo dobré. Velmi dobré. Pili jsme ho čerstvé (hrozba tuberkulózy a brucelózy už byla v těch letech zažehnána, dobytek byl zdravý), do kafe a na vaření se převařovalo, aby vydrželo déle sladké.

Mléko z díže

To není všechno. Sousedka měla krávu a dvě kozy. K ní se chodilo pro sbíranou smetanu (= šlehačku). To po večerním dojení nechala mléko v dřevěné díži pěkně v chladu stát do rána, tučná smetana se usadila navrchu a tu nám pak za pár korun prodávala – lehce ji dřevěnou lopatkou sbírala do hrnku. Zbylo jí mléko odtučněné, ale pořád ještě dobré na skvělý tvaroh. Taky stloukala máslo… lehce ho solila… jeje, to bylo máslo… žluté a voňavé, na čerstvém chlebu neskutečná lahůdka. No, a kozí mléko, to bylo tak trochu za trest, museli jsme ho pít každé ráno malý hrníček pro zdraví, moc nám to nejelo, zato po kozím tvarohu rozdělaném s cibulkou, česnekem nebo pažitkou jsem se už tenkrát mohla utlouct.

Přežili jsme

Tímto dávám na vědomí, že jsem všechen tenhle naprosto nehygienický a zdraví šíleně nebezpečný způsob prodeje a konzumace mléka a výrobků z něj přežila. Tedy nejen já, ale i všichni ostatní příslušníci mé generace. Vzhledem k tomu, že mléko v mlékomatech prochází velmi častou hygienickou kontrolou a samotné automaty jsou udržované v úzkostlivé čistotě, s radostí se vracím k čerstvému mléku svého dětství. Jsem přesvědčená, že pětkrát recyklované mléko v krabici nebo takzvané čerstvé mléko v plastových lahvích je v procesu zpracování vystaveno přinejmenším stejným rizikům „zašpinění“, jako mléko přímo dojené do chlazených tanků a za teploty 4 °C v co nejkratším čase transportované do mlékomatů. Nahlédnu-li do některých chladicích pultů supermarketů, na první pohled tu vidím roje bakterií a zárodků plísní, se kterými se mléko z mlékomatu nikdy nemůže potkat (tedy samozřejmě pokud si ho čepujete do čisté skleněné lahve, ale to už je na vás). Kdo přežije ty saláty a salámy, přežije i čerstvé mléko.

Copak je tělo výrobek moderní doby?

Možná po první konzumaci bude trochu běhat – ono si totiž naše tělo musí na čerstvé potraviny dnes zvykat. „Dnešní lidé žijí v prostředí, kde bakterie skoro neexistují. Organismus si už dávno odvykl tučnému mléku obsahujícímu  přirozené mikroorganismy, které pily naše babičky. Proto může čerstvé, nijak neupravené mléko způsobovat značné problémy,“ upozorňuje farmářka Ing. Ludmila Mužikovská ze společnosti Agrofyto Lidečko. No řekněte, není to hrůza? Co si takhle tělo začít zase přenastavovat, nestojí to za pokus? Mně tedy mléko od krávy žádné problémy nezpůsobuje. A má kromě lahodné chuti ještě jednu velkou výhodu – můžete ho nechat zkysnout a získáte skutečné vynikají kysané mléko, případně můžete použít acidofilní nebo jogurtovou kulturu a připravit si doma kefír a jogurt. Z kupovaného mléka se to nikdy doopravdy nepodaří – to nezkyše, ale zkazí se, protože v něm prostě není život. Fandím českým farmářům, kteří dodávají mléko do mlékomatů. Doufám jen, že vše zůstane tak, jak to je – mléko v nich bude čerstvé a jen na mě bude, jestli si ho převařím nebo ne. To nás opravdu hygienici považují za pitomce, co si neumějí mléko ošetřit doma? Nebo je to jen nátlak na to, aby naši domácí producenti mléka, chovatelé pěkných zdravých krav, svá stáda zlikvidovali? Ale proč, pro pána? Komu překáží dřina farmářů a stáda krav na našich loukách?

S pozdravem "Ať nám teče české mléko proudem!"

Vaše Gábina

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: