Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Jak poznat zralý meloun?

V tomhle horku jsou melouny záchranou. Naštěstí nejde jen o prázdnou „vodu“, kterou do sebe z jeho obsahu tělo dostane, ale meloun je bohatý i na živiny.

Meloun můžeme doslova nazvat vitamínovou bombou, protože má poměrně vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytně nutný pro naši imunitu a celkovou kondici. Neméně přínosná je i bohatost melounů na vitaminy skupiny B, zejména na vitamin B6 - pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 - niacin, důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy, plodnost a správný vývoj plodu ve všech stádiích.

Melouny jsou také skvělým zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu. Z karotenů syntetizovaný vitamin A je sám také silným antioxidantem, chrání sliznice těla, zároveň udržuje ve zdraví náš zrak a mentální svěžest a je prevencí některých typů rakoviny. Dále v melounech najdeme např. železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jód, prvky nezbytné například pro krvetvorbu, mozek, nervy, pevné kosti a zuby, plodnost a sexuální libido.

Čtyři důležité poznatky

Dobrá zpráva je, že běžně komerčně pěstované melouny nepatří mezi 12 nejšpinavějších a nejvíce stříkaných druhů ovoce. Místo toho patří mezi 15 nejvíce čistých plodů.

Meloun na rozdíl od většiny jiných produktů neztrácí svoje výživové hodnoty, ani když je nakrájený a uloží se do ledničky.

Meloun má málo kalorií, a přitom nasytí.

Doporučuje se ho před konzumací včas vytáhnout a nechat ohřát na pokojovou teplotu. To maximalizuje jeho výživovou hodnotu.

A jak poznáme zralý meloun?

Existuje celá řada "fíglů" a triků, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun. Pokud se vydáte na Slovensko či do Maďarska, jsou prodejci ochotni vám z melounu vykrojit trojhránek, který vás o dokonalosti přesvědčí. U nás to chce zkušenosti a trpělivost:

  • Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. (nesmí být prasklá dutina)
  • Zralost melounu značí i uschlá a zkroucená stopka. (pokud na něm je)
  • Také prý funguje vzít ho do ruky a stlačit, když zavrže, je zralý.
  • Dále by měl být lesklý, vybarvený a tvrdý.
  • Podle všeho by měl mít zralý plod malý žlutý flek v místě, na kterém ležel. Pokud je bílý, není ještě sladký. 

eh

Foto: archiv

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: