Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Čerstvé bylinky používáme v kuchyni běžně, ale ne všichni umíme bylinky využít k dlouhodobé spotřebě. Poučme se ze zkušeností našich babiček. Co všechno s bylinkami dělaly?
Každou bylinu řežeme, sušíme a drtíme zvlášť. Natě a listy asi na délku 5 cm, kořen a kůru asi na 3 cm. Plody a semena trochu namačkáme, aby při přípravě čaje mohla do nich lépe proniknout voda a tudíž se lépe vyluhovaly. U nasušených bylin je důležité správné uskladnění, aby nedocházelo v bylinách ke změnám. Nejlepší způsob pro uchování nasušených bylin je v dobře utěsněných papírových krabicích nebo v porcelánových nebo dřevěných nádobách. Nezapomínejte na to, že papír nasákne vůní bylin, proto používejte vždy stejnou krabici na danou bylinu. Dobře uzavřené nádoby chrání byliny před hmyzem a uchovává aroma. Sbírejte přiměřené množství bylin, které stačíte spotřebovat během jednoho roku. je lepší si nasbírat každý rok čerstvé. Není ovšem jednoduché připravit správně bylinkový čaj. U některých návodů píšou, abychom si z bylin udělali výluh, nálev nebo ovar.
Čaj
Léčivé čaje nesmíme připravovat a ani uchovávat v kovových nádobách. Mohlo by dojít k chemickým pochodům mezi vyloučenou látkou a povrchem nádoby. Nápoj změní barvu a mohl by být částečně znehodnocen. Hlavně u čajů s tříslovinou. Vhodné jsou nádoby porcelánové, kameninové nebo smaltované. Při cezení čaje používejte sítko z umělých vláken nebo scedíme přes plátno. Nikdy nepoužívejte kovové sítko. Můžeme vyzkoušet i jiný způsob: Byliny zabalíme do plátýnka a pak je teprve připravujeme. Nemusíme je pak cedit.
Výluh
Jedná se o šetrné vyluhování látek rozpustných ve vodě za obyčejné teploty. Tímto způsobem nejvíce šetříme rozkládající se těkavé látky. Připravíme jej tak, že si odměříme předepsané množství vody a přidáme do ní odpovídající množství bylin, zamícháme a necháme vyluhovat nejméně 8 hodin, lépe do rána. Někdo používá i rychlejší způsob – použije vodu teplou 40°C. Výluhem připravujeme většinou čaje, které obsahují slizy (lněné semínko), silice (květy heřmánku, máty, lípy, šalvěje) a nápoje z natě třezalky. Silice mají osvěžující léčivý účinek, proto se čaje z nich používají na léčení dýchacích cest, trávicího ústrojů a močových cest.
Nálev
Při přípravě nálevu používáme vyšší teplotu vody, ale bylinu v ní nevaříme, ale pouze přeléváme potřebným množstvím vroucí vody a nádobku ihned přikryjeme.
Čaj se vlastně jen spaří, takže se takto dostanou z bylin látky, které by se při studené vodě vůbec nevyloučily. Čaj se nevaří a tak se uchrání látky v něm obsažené. Občas nálev promícháme, ale víčko nesundáváme, jen zatočíme s celou nádobkou. Asi po 20 až 30 minutách víčko sejmeme a nálev přecedíme. Nálev připravujeme hlavně u siličných bylin. Není vhodné připravovat nálev z tvrdých částí, například kořeny, kůry nebo dřeva.
Odvar
Při této přípravě se bylina vaří, což není zrovna šetrný způsob. Není moc doporučovaný.Připravuje se tak, že bylinu přelijeme doporučeným množstvím vody a přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Jeden ze šetrnějších způsobů je, že když se odvar začne vařit, tak jej postavíme do vodní lázně a přikryjeme pokličkou. Ve vodní lázni jej necháme déle, asi 30 minut.
Výluh – nálev
Při přípravě dáme do nádobky s bylinnou směsí polovinu požadovaného množství studené vody a necháme vyluhovat za občasného promíchání krouživým pohybem 8 hodin. Pak z nádobky slijeme výluh a byliny zalijeme druhou částí vody, ale vroucí. Necháme stát 15 minut. Pak slijeme a promícháme s předchozím slitým výluhem. Takto by se daly připravovat skoro všechny léčivé čaje.
Výluh – odvar
Tento způsob používáme při přípravě tento způsob používáme při přípravě čaje z tvrdých částí bylin. Nejprve vyluhujeme polovičním množství vody, pak slijeme, nalijeme druhou polovinu vody a postavíme do vodní lázně a vaříme 30 minut.
Nálev – výluh
Používáme v tom případě, kdy u tvrdších byliny nestačí půl hodiny na to, aby pronikla vody do tvrdých částic. Připravíme jej tak, že celé množství vody svaříme a zalijeme a necháme čaj stát asi 10 -12 hodin jako při výluhu. Pak slijeme.
Sirup
py se nejčastěji připravují z čerstvě natrhaných květů rostliny, ty se vrství do sklenic se širokým dnem a prosypávají po vrstvách cukrem. Uzavřená láhev se umísťuje na teplé a slunečné místo. Cukr se musí zcela rozpustit. Takto si lze připravit domácí bylinný sirup. Bylinné sirupy mohou být slazeny bílým cukrem, třtinový cukrem, ale i fruktózou, proto mohou bylinné sirupy užívati diabetici. Bylinné sirupy neobsahují alkohol, můžeme je podávat v rozumném množství i dětem.
Foto: SXC.hu
Zpět 0 příspěvků