Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Jaké kafe si chci dát?

Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.

Espresso

Nápoj o objemu zhruba 30  ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení  kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema -  jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

 Ristretto

Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.

 Espresso doppio (Double Shot)

Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml).

 Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.“

 Cappucino

Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr - 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3  mléčné pěny.  V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp.“ 

 Caffè latte

Caffè latte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. „Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500ml.“

Corto Classic

Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu.

 Flat white

Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca 0,5 až 1cm vrstvu.

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: