Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Velikonoce už jsou za dveřmi a pilné hospodyňky začínají přemýšlet, co vše tento rok připraví k pohoštění celé své rodině a koledníkům. Ne všichni koledníci, si ale mohou vychutnat varianty pestrobarevného velikonočního pohoštění podle tradičních receptur. Doba postoupila a nejednu osobu v této době postihla potravinová intolerance od intolerance lepku, až po alergii na mléko.
Proto jsme se v restauraci UHELNA rozhodli, že připravíme několik velikonočních receptů bez lepku a mléka. Tak aby si velikonoce mohl vychutnat opravdu každý. Ať člověk, který má bezlepkovou nebo nemléčnou dietou. Nebo moderně uvažující osoby, které své tělo zbytečně nechtějí vystavovat alergenům a zatěžovat tak svoji trávicí soustavu. Pojďme naproti svěžímu jaru s odlehčeným jídelníčkem!
Prvním pohoštěním, které můžete zaručeně nabídnout všem koledníkům a nikdy, nikoho s ním v české kotlině neurazíte - je chléb. Navíc chléb je základem křesťanských tradic, ze kterých velikonoční svátky vychází. Upéct výtečný domácí chléb, může být jak se říká „majstrštych“, ale s tímto receptem ho zaručeně zvládnete s neuvěřitelnou radostí. Navíc se bude jednat o variantu bezlepkového chleba, se kterou budete zaručeně originální.
Bezlepkový chléb
400g bezlepkové mouky Jizerka (zelená)
200g Doves Farm Brown Bread Flour
1,5 hrnku vody
1 kostka droždí
1,5 lžičky soli
drcený kmín
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Z vody a droždí vytvoříme kvásek, který přidáme do sypkých surovin a důkladně vše promícháme. Poté mísu s připraveným těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout 12-18 hodin .Po vykynutí těsto propracujeme, vytvarujeme do bochníku a necháme ještě 1 hodinu kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C a zároveň do ní dáme rozehrát vyšší pekáček. Bochník dáme opatrně do rozpáleného pekáčku a přikryjeme ještě jedním. Takto chleba pečeme 30 minut. Po půl hodině odkryjeme a pečeme dalších 20 minut. Upečený chléb potřeme slanou vodou. Bude pak krásně lesklý a kůrka křupavá. Tento bezlepkový chléb je možné připravit i v domácí pekárně na chleba, jen se čerstvé droždí nahradí sušeným. Stejně tak se dá nahradit drcený kmín za surovinu podle vaší chuti.
Velikonoční mazanec
Mazanec je pro mnohé rodiny základní skladba jídelníčku v období Velikonoc. Pro alergiky na lepek nebo mléko, je často nedostupnou radostí. Pro všechny, kdo si tuto radost dlouho odpírali máme připravený druhý recept na – bezlepkový mazanec. Co potřebujeme?
250 g bezlepkové mouky Jizerka
175 g vody
75 g moučkového cukru
50 g rozinek
50 g másla
3 g soli
42 g droždí (1 balíček)
1 ks vajec
Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru, opatrně zalijeme trochou vody a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Změklé máslo, zbytek cukru a vajíčka vyšleháme do pěny, přidáme kvásek, mouku, špetku soli, citrónovou kůru, rozinky a vodu. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. Z těsta vytvoříme bochánek, které přendáme na vymazaný a pomoučený plech (můžeme nahradit papírem na pečení), ozdobíme oloupanými plátky mandlí, uprostřed uděláme nožíkem malý křížek a dáme na teplé místo na 30 minut kynout. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 30-40 minut. Necháme vychladnout a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zpět 0 příspěvků