Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
V poslední době se musí krystalový cukr i med potýkat s konkurencí různých více či méně obvyklých sladkých sirupů - datlového, javorového či agávového. Nemusí ale jít o jednoznačně zdravější variantu slazení.
dTest srovnal deset tekutých sladidel, které na trhu představují alternativu ke slazení krystalickým cukrem. Výběr zahrnoval med, javorový sirup, datlový sirup, melasu, sirob, rýžový sirup, kukuřičný sirup, agávový sirup a další. Ač se porovnávané výrobky liší surovinou, z níž se získávají, za jejich sladkou chutí stojí povětšinou tři základní látky – glukóza, fruktóza a sacharóza, v některých případech doplněné o maltózu. Fruktóza, byť se jedná o látku přirozeně se vyskytující v ovoci, patří mezi nejproblematičtější cukry a výživová specialistka Ing. Hana Střítecká používání sirupů postavených na vysokém obsahu fruktózy nedoporučuje: „Fruktóza se v játrech mění na tuk, který se bohužel neukládá jako podkožní, ale jako útrobní, tedy v oblasti takzvaného vnitřního břicha. Navíc na rozdíl od glukózy méně stimuluje centra v mozku zodpovědná za pocit nasycení a my tak sníme více jídla, než se dostaví pocit zasycení. V ovoci je spolu s fruktózou naštěstí i hodně vlákniny, která sytivost naopak zvyšuje, a také enzymy, které cukry štěpí.“
Jako zdravější náhrady cukru by spotřebitelé mohli volit datlový či javorový sirup nebo melasu kvůli přítomnosti vitamínů, minerálních látek a polyfenolů. „Nejlepší je naučit se nesladit. Je potřeba si uvědomit, že jakákoliv zdravější náhrada rafinovaného cukru je pořád jednoduchý cukr jen doplněný o nějaký ten vitamín nebo minerální látku,“ poznamenává Střítecká a dodává: „Lepší, než se snažit vymyslet náhradu, je přestat sladit všude tam, kde to není nezbytně nutné.“
Z porovnání vyšlo, že přestože cukrové sirupy můžou mít nižší glykemický index než cukr, obecně nejsou vhodné ani pro diabetiky. „Zcela nejnižší hodnoty glykemického indexu, kolem 20 až 30, má zahuštěná agávová šťáva. Její nevýhodou je však vyšší podíl fruktózy a nízký podíl dalších výživových látek,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu,a dodává: „Zcela nevhodné jsou pro diabetiky rýžové a kukuřičné sirupy, jejichž glykemický index se uvádí okolo 90, ale i Golden Syrup populární především ve Velké Británii, jehož glykemický index je 63.“
Zpět 0 příspěvků