Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Dostanete-li od někoho tzv. tibetskou houbu a chutná vám rádi kyselé mléko, máte postaráno o domácí lahůdku, kterou si můžete sami vyrábět a množením zase obšťastňovat další známé.
Tibetská houba pochází z kavkazských hor a její stáří se odhaduje na 5000 let. Kavkazané si tím to způsobem uchovávali kozí, koňské i kravské mléko v kožených vacích. V 19. století se o kefírovou kulturu začali zajímat ruští lékaři, a tak se dostala do Evropy.
Jak jednoduché
K výrobě této „božské many“ používejte keramickou nádobu nebo třeba sádelňák. Polévkovou lžíci houby zalijte 1/4 litrem nesvařeného mléka – plnotučné a čerstvé je lepší, ale jde to i z červeného krabicového mléka. Nádobu překryjte gázou nebo papírovým ubrouskem a za občasného zamíchání (dřevěnou nebo keramickou vařečkou) nechejte houbu pracovat při pokojové teplotě. Po 24 hodinách znovu obsah dobře promíchejte a sceďte přes plastový cedník. Nepoužívejte kovové náčiní, houbě nedělá styk s kovem dobře.
Nekonečný proces
Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte vodou, vraťte do vymyté nádoby a celý proces opakujte. Houba se bude rozmnožovat, takže když jí už bude moc, klidně ji dejte známým, nebo ji přimíchejte do psí stravy, vašim čtyřnohým miláčkům udělá dobře na trávicí soustavu. Domácí kefír by se měl pít před spaním 20 dní, pak si udělejte desetidenní přestávku. Na tu dobu vložte houbu do sklenice s vodou a nechte ji zavřenou stát n pokojové teplotě. Až budete chtít ve výrobě pokračovat, stačí ji propláchnout a znovu použít do mléka.
Ozdravné účinky
Tibetská houba nejenže skvěle chutná, ale má blahodárné účinky na náš organismus. Pročišťuje trávicí systém, což přináší zlepšení imunity, působí preventivně proti mnohým civilizačním chorobám a chrání před překyselením organismu.
Text i foto eh
Zpět 2 příspěvků