Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Sem tam se vyplatí při vaření vrátit k radám našich babiček a maminek. Abyste je nemuseli lovit v paměti, připomeneme vám některé z nich.
Rýže chutná jako čerstvá, když ji v mikrotenovém sáčku vložíte na pět minut do vařící vody.
Když se marcipán hodně lepí na ruce a na vál, dejte ho zabalený v potravinářské fólii na chvíli do lednice.
Pokud se marcipán drolí a praská, přidejte trochu moučkového cukru, zahřejte v dlaních a dobře propracujte.
Svazek čerstvé pažitky dobře opláchněte a okapaný zabalte do alobalu. Pažitka takto uložená v lednici zůstane čerstvá až pět dní.
Pokud nejde pečivo po upečení vyklopit z formiček, postavte ho na mokrou utěrku nebo do nádoby s trochou vody.
Vlhko pomůže cukroví z formiček snáze vyklopit.
Chcete-li vylepšit chuť a barvu polévek, opečte v troubě kosti ze kterých se chystáte dělat vývar. Teprve po té je vložte do vody a vařte.
Když brambory před pečením 15 minut předvaříte, dosáhnete ještě lepší chuti.
Když do každé brambory zapíchnete kovovou grilovací jehlici, urychlíte jejich pečení. Finta je v tom, že kov je dobrým vodičem tepla.
Řízky usmažte klasicky v trojobalu. Pak je narovnejte do pekáče, celé polijte smetanou ke šlehání a zapečte v troubě. Kůrčička bude krásně křupavá.
Pro krásně žluté koláče stačí přimíchat při zadělávání těsta půl balíčku vanilkového pudinku rozmíchaného v troše vlažného mléka. Barva a chuť koláčů vás mile překvapí.
Je vám líto vyhodit zbylou rýži nebo těstoviny? Stačí je dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Zavářku do polévky tak budete mít stále po ruce a žádné potraviny nepřijdou na zmar.
Při pečení šátečků či jiného pečiva z listového těsta, před pečením je na několika místech propíchněte vidličkou. Pečivo z listového těsta bude nádherně nadýchané.
Piškotové těsto zůstane déle vláčné, když do něj nakonec přidáte malé množství oleje nebo rozpuštěného másla.
Staré ořechy se nejen špatně loupají, těžko se jim vyndávají jádra, a ani jejich chuť již není nejčerstvější.
Pět dní před loupáním ořechy namočte do mírně osolené vody. Výsledkem budete mile překvapeni.
Když při přípravě piškotového těsta na moučníky místo vody použijete ovocný džus, získá neodolatelnou vůni.
Pokud k pečení melete ořechy nebo mandle na kuchyňském robotu, přidejte ke každé várce ořechů dvě lžíce pískového cukru. Ořechy budou pěkně umleté a ne kašovité.
Chybí-li vám při pečení prášek do pečiva, nahradí ho rum. Stačí když do těsta přidáte 3 až 4 lžíce alkoholu, což zhruba odpovídá jednomu sáčku prášku.
Aby se při výrobě džemů a marmelád nevytvářela na povrchu v hrnci pěna vytřete vnitřek nádoby glycerinem.
Salám se lépe oloupe pokud ho necháte nejprve 30 minut ponořený ve studené vodě.
Dřevěné prkénko bude krásně čisté a bez nežádoucích pachů pokud ho namočíte na tři hodiny do octové vody.
Prkénko také snadno a rychle vyčistíte nanesením prášku do pečiva s trochou octa. Obě přísady společně začnou pěnit
a vytáhnou z prkénka nečistoty.
K rýži přidejte jednu oloupanou cibuli do které můžete napíchat několik hřebíčků. Cibule rýži ochutí a hřebíček zlikviduje nepříjemný zápach.
Rýže zůstane krásně bílá, přidáte-li do vody trochu citrónové šťávy.
Ovocné knedlíky budou chutnější pokud přidáte do vody ve které je vaříte trochu rumu nebo vanilkového cukru.
Nové brambory se lépe škrábou a nebarví ruce, když je předem namočíte do vody s hrstí soli.
Jak odstranit z nádoby karamel
Pokud máte v hrnci zaschlý karamel, nesnažte se ho seškrábat nebo používat jiné mechanické postupy, ale jednoduše naplňte nádobu až po okraj vodou a vařte, dokud se karamel nerozpustí.
Pokud děláte polevu z čokolády, snadno se připálí. Proto hrnek s čokoládou rozehřívejte ve vodní lázni.
Pokud rozinky padnou po zamíchání do těsta na dno, znamená to, že máte těsto příliš řídké. Pomůže, když rozinky před vmícháním do těsta obalíme v mouce nebo moučkovém cukru. To platí i o jiném ovoci.
Sůl a pepř ve slánce neztvrdne, pokud k ní přidáte několik zrníček rýže.
Aby smažený sýr při smažení nevytekl, dejte ho po obalení na půl hodiny do mrazničky.
Řídkou marmeládu zahustíte, zamícháte-li do ní najemno namleté piškoty.
Máte-li příliš tekutá povidla, zahustíte je perníkem na strouhání.
Moučníky s čokoládovou polevou krájejte teplým nožem, aby na řezu zůstaly krásně hladké. Nůž do teplé vody namáčejte při každém zakrojení a otřete.
Odstranění párátek z masových špízů
Párátka či špejle z masového špízu snadno odstraníte, pokud je před vpíchnutím do masa potřete sádlem nebo tukem.
Povadlé listy salátu budou opět krásně křupavé, když je na půl hodiny ponoříte do ledové vody s citrónovou šťávou.
Přidáním chlebové kůrky do vody při vaření brokolice zabráníte šíření pachu a brokolice si udrží svou svěží barvu.
Vejce natvrdo snadněji oloupete, zchladíte-li je ihned po uvaření studenou vodou. Skořápka se pěkně sloupne a bílek zůstane neporušený.
Když kráječ na vejce potřete olejem, žloutek se nerozdrobí.
Když budete vařit vejce moc dlouho (déle jak 10 minut), žloutek zezelená.
když ho ještě ve slupce plochou nože mírně rozmáčknete o stůl.
Jednoduchý fígl: Do ručního lisu na česnek vložte neoloupaný stroužek česneku a prolisujte ho. Otvory se protlačí čistý česnek a slupku i s vlákny lehce z lisu odstraníte.
Foto: SXC.hu
Zpět 0 příspěvků