Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Šizené majonézy bez žloutků

Vzhledem k smutným výsledkům testů prodávaných majonéz doporučujeme letos na štědrovečerní bramborový salát použít tu poctivou domácí, kterou si sami vyrobíme za půl minuty.

Redakce časopisu dTest se v prosincovém vydání rozhodla otestovat poctivost výrobců, tedy zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Ověřovala také, zda množství vaječných žloutků odpovídá tomu, co výrobci uvedli na obalech. Hříšníky nalezl dTest hned v sedmi případech, celkem bylo testováno 17 majonéz.

Majonézy zklamaly 

Potravinářská vyhláška ukládá výrobcům, aby do majonéz dávali alespoň dvě procenta vaječných žloutků, což je pro představu jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz obsahovaly žloutků ještě méně, než vyhláškou stanovené minimum. „Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků“, říká redaktor dTestu Václav Beneš . Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je AGRICOL s.r.o. Polička. „V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa,“ upozorňuje Beneš. Další čtyři výrobky sice nárokům vyhlášky vyhověly, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu, a to také není v pořádku. Zákon o potravinách zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené.

 ...i ty rádoby poctivé  - tradiční

Redakce rovněž porovnala závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými. „To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové „Normy studené kuchyně“ z roku 1959,“ srovnává Beneš. Nárokům někdejší normy by nevyhověla žádná z nyní testovaných majonéz.

dTest doporučuje spotřebitelům, aby si důkladně pročetli složení majonéz na etiketě, protože v některých jsou konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Zakázané to není, taková majonéza však mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

Vyrobme si svou domácí

Do  mixovací nádoby nalijeme 150 ml obyčejného slunečnicového oleje, žloutek z vajíčka pokojové teploty (ne přímo z lednice) , přidáme trochu pikantní hořčice, špetku soli a pepře a zakápneme citronem. Tyčovým mixérem vše zpracujeme do  30-40 sekund. 

Foto: SXC.hu

 

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: