Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?
Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata
Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.
Milujete tuhle pochoutku s nezaměnitelným odérem? Už téměř pět set let má čestné místo v našich kuchyních a nic na tom nezměnila ani bohatá zahraniční sýrová konkurence.
Olomoucké tvarůžky, dříve nazývané olomoucké syrečky, jsou druh měkkého zrajícího sýra a vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky. Je to báječná pochoutka, ale také velmi zdravá, protože dodává tělu kvalitní plnohodnotné bílkoviny, jen málo sacharidů a minimum tuku. Z minerálních látek stojí za zmínku především značný obsah vápníku. Nízká energetická hodnota umožňuje zařadit olomoucké tvarůžky do diety redukční i diabetické. Voňavou dobrotu si mohou dopřát také všichni lidé, kteří si hlídají tělesnou hmotnost, vegetariáni a pacienti s bezlepkovou dietou.
Trocha historie
Nejstarší ověřené zmínky, týkající se výroby tvarůžků, pocházejí z 16. století, přičemž již tehdy pravděpodobně představovaly tehdejší běžné jídlo. V průběhu staletí si uchovaly pevné místo na jídelníčku (nechyběly ani na stole Rudolfa II. Původně byly vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce (v obci Hněvotín ještě stále stoji stará výrobna) až do 19. století a nazývaly se selské tvarůžky. Olomoucké se jim začalo říkat, protože se prodávaly na olomouckých trzích. Poté se hlavní část výroby přesunula do Loštic. Olomoucké tvarůžky v nezměněné receptuře přežily až do dnešní doby a jsou chráněny Evropskou unií jako specificky český výrobek..
Jednou zkusíte…a pak už musíte
Možná někdy na tuto pochoutku zapomínáme, maximálně si tvarůžky dáme na chleba, nebo z nichž uděláme pomazánku. Ale kdo jednou zkusil tyto „smraďochy“ využít v teplé kuchyni, stále se k tomu vrací. Vybrali jsme pro vás vyzkoušené recepty, a tým nezoufalek, který si na nich rád pochutnává, vám zaručuje, že po nich „oblíznete všech deset“! Omlouváme se těm z vás, co tyhle dobroty už mají na svém jídelníčku. Ale třeba se mezi nezoufalkami najdou i kuchařky, které ještě nenašly odvahu si smažícími či pečícími se „smraďochy“ zaneřádit co kuchyň….ale celý byt. Pro ty máme radu – vydržte! Stojí to pak za to!
Pizza, jakou v Itálii neznají
Potřebujeme: těsto na pizzu, tvarůžky, nakrájená šunka, uzené nebo anglická slanina, opepřený rajský protlak promíchaný s kořením podle libosti, proužky cibule
Rozprostřené těsto (vynikající je i listové) pomažeme rovnoměrnou vrstvou okořeněného rajského protlaku, a zdobíme vším nakrájeným. Pěkně nahoru dáme kousky tvarůžků. A pak dáme do trouby a na dobu pečení zatajíme dech.
Papriky Co dům dal
Potřebujeme: Papriky, tvarůžky, špekáčky, nebo uzené, nebo šunka, cibule, hořčice, nebo čatní, olej
Vyčištěné paprikové lusky naplníme směsí všeho nakrájeného, spojeného hořčicí nebo čatním, a uzavřeme je skrojenými vršky. Na vymaštěném plechu asi čtvrt hodinky pečeme, sem tam je obrátíme.
Bramborák Smradlák
Syrové brambory nastrouháme a….. tento postup všechny máme automatický. Takže až budete mít vše hotovo, přidejte do směsi nastrouhané tvarůžky a pár lžic dětské krupičky. Na pánci tvořte menší placičky. Je to božská mana. Manželovi pak k jeho porci nezapomeňte postavit lahev piva.
Slaňochův závin
Slaný závin z listového těsta asi děláte, je to super pohoštění pro návštěvy. Ale zkuste vedle uzeniny, pórku, cibule, nebo bylinek či dalších vašich oblíbených ingrediencí přidat kousky nakrájených tvarůžků. Závin dostane úplně jiné grády.
Pomazánka pro silné nátury
A na konec tip na úžasnou pochoutku. Syrečky nakrájet na čtvrtky, okořenit a zalít pivem. Dát do sklenice – maximálně do 1/3, směs hodně nabyde! Ovázat celofánem a dát na teplé místo (i na sluníčko), raději ne uvnitř bytu. Nedáváme pevný uzávěr! Denně kontrolujeme – pokud se směs dotkne víčka, kousek odebrat. Pokud bude sklenice pevně uzavřena a zapomenete ji kontrolovat, směs exploduje! Asi po 1 týdnu můžete konzumovat s chlebem. Slabé nátury jen s kolíčkem na prádlo na nose, a nejlépe venku.
Chuťové buňky vám načechrala Judita Malá
Foto: wikipedie
Zpět 3 příspěvků