Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Už i vídeňské párky jsou chudinky

Takzvané vídeňské párky patří k dražším uzeninám, a tak spotřebitel předpokládá, že když si připlatí, dostane kvalitu. Omyl, přátelé, ani tahle "lepší sorta" už není, co bývávala.

Odborníci z dTestu zjistili, že mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy.

Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a deklarovaným obsahem masa činil téměř 17 % v neprospěch spotřebitele, a to u vídeňských párků z řetězce Coop. Kilogram masa v nich obsažený přijde zákazníky na 323 Kč. Také další výrobek, Tesco párky vídeňské, v testu neobstál. Ačkoliv jejich etiketa slibovala 65 %, obsahovaly tyto párky nejméně masa ze všech, a to pouhých 49 %. Třetím produktem s nedostatečným hodnocením byly vídeňské párky Lidl Pikok. Na jejich obalu je uvedeno 80 % masa, ačkoliv laboratorní testy prokázaly pouhých 64 %. „K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ říká manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Podle potravinářské vyhlášky musí vídeňský párek obsahovat nejméně 55 % hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 % tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, tzv. separát ani drůbeží maso. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ uvádí Václav Beneš.

V šesti značkách párků byla rovněž prokázána přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji obsažených v uzeninách. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci chybějící maso.

Takže nevím, jak vy, ale já už si v řetězcích žádné párky nikdy nekoupím. Když už na ně doma občas dostaneme chuť, zajdu si pro ně ke svému řezníkovi. A všímám si, jak se u něj zase začínají tvořit fronty. Prostě se vrací zvyk našich maminek, že pro maso a uzeniny se chodí zásadně do prověřeného řeznictví. 

Jana Horská

Foto: SXC.hu

Zpět 1 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: