Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Zázvorový čaj je všelék

V téhle zimě nezimě bacily útočí ze všech stran a novoroční pracovní nápor z nás chce udělat vystresované zoufalky. Nedejte se a obrňte se pravidelným popíjením zázvorového čaje. Je to lepší a zdravější než všechny předražené výživové doplňky z lékáren.

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.

V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině.

 Jak na čaj

Zázvor oloupeme, nastrouháme (kousek asi 2 x 2 x 3 cm), vložíme do konvice a spaříme 1,5 litrem vody. Pak vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Zázvorový čaj je nejlepší sladit medem. Základ můžeme dochucovat dalšími ingrediencemi:

  1. Do konvice přidáme k zázvoru dva sáčky kvalitního čaje
  2. Do konvice se širokým hrdlem nadrobno nakrájíme ke strouhanému zázvoru ještě šťavnaté ovoce: mandarínku, kiwi, pomeranč. Naléváme tak, aby se ovoce dostalo do šálků.
  3. Přidáme koření: 3 – 4 hřebíčky, na špičku nože mleté skořice, 3 – 4 kuličky nového koření (platí i pro ovocnou variantu).
  4. V konvici spolu se zázvorem rozmícháme dvě polévkové lžíce kvalitní džemu (nejlépe vlastní výroby, výborný je například meruňkový). Můžeme přidat i čaj v sáčku. Tuto variantu už nepřislazujeme.

Kandovaný zázvor

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily.

eh

Foto: SXC-hu

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: