Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Zbytečná hysterie nad mléčnými výrobky

Vyhýbejte se nasyceným tukům, tedy mléčným výrobkům! Tak nás varují někteří „výživoví poradci“. Vynechat ale ze stravy mléko, sýry, jogurty apod. by bylo, jako byste žíznivému odpírali tekutiny.

Musíme si uvědomit, že potraviny konzumujeme jako celek a nikoliv jen jednotlivé živiny, ze kterých jsou složeny. Je tedy smutné a především hloupé, když se nám snaží někdo vnutit, že máme nějaký okruh poživatin ze stravy vyloučit. „Vždy je potřeba zohledňovat CELKOVÉ nutriční složení potravin a jejich přínos ke zdravé a vyvážené stravě jako základ pro jakékoliv výživové doporučení,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., z Českomoravského svazu mlékárenského.

 Nebojte se mléčných výrobků

Jak je to tedy s „kontroverzními“ mléčnými výrobky a obsahem nasycených tuků?Mléčný - tedy živočišný tuk - je tvořen ze 2/3 nasycenými a pouze z 1/3 nenasycenými mastnými kyselinami, to je známá skutečnost. Je ale potřeba si uvědomit, že obsah mléčného tuku v mléčných výrobcích tvoří jen malou část z celkového složení výrobku. Konkrétně v případě mléka a jogurtů se jeho obsah pohybuje od 0 do 4 %, v případě sýrů pak od 0 do 35% apod.,“ zdůrazňuje odborník skutečnost, že nemůžeme všechny produkty ztotožňovat. „Jednotlivé nasycené mastné kyseliny v naší stravě mají velmi rozdílný původ a mají také odlišné významné biologické funkce. Bez některých ani není možné existovat.“

Poslední vědecká zjištění také zpochybňují, zda se mohou určovat důsledky konzumace různých mléčných potravin, třeba sýrů, pouze na základě obsahu nasycených mastných kyselin. „Jedná se například o případný vliv na výskyt srdečních onemocnění či riziko infarktu. Potravinové zdroje nasycených mastných kyselin, jako jsou například zmíněné sýry, obsahují ale ještě další živiny s možným příznivým vlivem na riziko srdečních onemocnění a mrtvice.“

 Ne všechny nasycené škodí

Nejnovější vědecké poznatky o nasycených mastných kyselinách v mlékárenství naznačují, že je čas přehodnotit pohled, jakým je na nasycené tuky nahlíženo. Rozhodně není důvod k tomu, aby byly nasycené tuky posuzovány jako samostatná skupina z pohledu jejich struktury, metabolismu, funkcí a škodlivých účinků. „Pouze tři z celého širokého spektra nasycených mastných kyselin nacházejících se v mléčném tuku (a je jich zde přibližně 400!) by měly být považovány za látky, které nepříznivě ovlivňují propustnost koronárních cév, pokud by byly konzumovány v nadbytku,“ upozorňuje znalec. „Zároveň bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, nýbrž to mohou způsobovat specifické mastné kyseliny. Příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi jako součást komplexního zabezpečovacího systému v těle, který mimo jiné zvyšuje proudění živin do celého těla a chrání ho.“

 Mléčné výrobky jsou zdravé

Mléčné výrobky jsou především přírodní produkty, které nám poskytují důležité živiny, ať už vysoce kvalitní mléčné bílkoviny, minerály vápník, fosfor, draslík, hořčík a zinek nebo vitamíny A a D, vitamíny B2, B6, B12, jež jsou nezbytné ve všech etapách života. „Vědecké studie ukazují, že mléčné výrobky jako součást zdravé výživy mají kromě své výživové hodnoty také celou řadu zdravotních účinků. Mléčné potraviny pozitivně přispívají ke zdravému stavu kostí, řízení tělesné hmotnosti, stejně tak k aspektům metabolického syndromu, jako je kontrola glukózy nebo krevního tlaku.“

Mlékárenský průmysl na celém světě nabízí neuvěřitelně širokou paletu mléčných výrobků a zohledňuje tak potřeby různých typů spotřebitelů. „Každý jedinec tak má možnost sestavit si sám zdravou a vyváženou stravu podle svých potřeb, chuti a vkusu. Výrobci navíc svůj sortiment neustále inovují – reagují tím na nejnovější vědecké poznatky a výživové trendy.“

Meta-analýza a přezkum systematických studií o vztahu mléka a zdraví přinesla dokonce významné výsledky. „Pravidelná konzumace mléka je spojena s 19% snížením srdeční choroby, s 21% snížením diabetu, konzumace mléčných výrobků může i snižovat riziko infarktu.“

Vyhýbání se konzumaci základních potravin - jako jsou mléčné výrobky - z důvodů, že jsou v nich zastoupené nasycené tuky, může vést k nedostatečnému příjmu některých esenciálních živin, jako je vápník, další minerály a některé vitamíny. 

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: