Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.
Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu
Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?
Netřeba se bát – konopné semínko neobsahuje psychoaktivní látku THC, tak se nachází jen v zelených částech rostliny. Zato je semenec, neboli konopné semínko, bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B, E a C, vápník, fosfor a hořčík. Neobsahuje žádný cholesterol a žádný lepek, takže mouku z něj mohou zařadit do jídelníčku lidé s nízkocholesterolovou dietou i bezlepkovou dietou.
Mlsným jazýčkům je třeba zdůraznit, že chuť loupaného drceného smence je přímo delikátní, jako byste chroupali hned několik druhů jemných oříšků najednou. Semenec upadl v české kuchyni takřka k zapomnění a rozhodně je na čase ho rehabilitovat. Jeho využití je velice široké, můžete si jím právě tak posypat třeba chléb s tvarohem jako z něj vařit, smažit, péct.
Vybírejte vždy kvalitní loupané konopné semínko, jaké nabízí například firma Carun. Neobsahuje zbytky slupek, takže je skutečně jemné a můžete ho chroupat jen tak. Lžíce semence denně (nejlépe ráno, třbea do jogurtu nebo jen tak) vám dodá patřičnou dávku energie, postará se dávku vitaminů a nenasycených mastných kyselin potřebných pro naše srdce a cévy.
Tady je pár receptů, které obohatily mou kuchyni, ale jistě přijdete i na další:
Řízky v konopném obalu
Do strouhanky na obalování řízků přidejte konopné semínko – dodá řízkům lahodnou oříškovou příchuť.
Polévkové noky s konopným semínkem
Rozšlehejte vajíčko a vmíchejte do něj dětskou krupičku a lžičku konopných semínek. Nemusíte zjemňovat máslem, o zvláčnění noků se postará semenec, bohatý na olej. Vykrajujte lžičkou malé nočky a rovnou je házejte do vařícího se vývaru, povařte asi tři minuty.
Šalvějové karbanátky s konopným semínkem
Mleté maso smíchejte s rozšlehaným vejcem, hrstí nasekaných šalvějových lístků, jedním nastrouhaným jablkem, vrchovatou lžící semence a trochou hladké mouky – a pak už je smažte placičky nebo kuličky.
Konopné těstoviny
Nejen pro ty, kdo musí držet bezlepkovou dietu, ale pro všechny, kdo rádi ochutnají zase trochu jiné těstoviny, je tu konopná mouka, kterou prostě nahradíte pšeničkou mouku, ze které jinak děláte domácí nudle. Olej přidávat nemusíte – semenec je dostatečně mastný, ale právě proto, že neobsahuje lepek, je lepší přidat vejce, aby těsto drželo dobře pohromadě. Takže – konopná mouka, vejce, sůl, trocha vody, to vše na válu zpracovat do pevného těsta, rozválet, nechat uschnout do té míry, aby se placka nelepila, ale také nepraskala. Pak je už jen na vás, jestli nakrájíte vlasové nudle do polévky, fleky, široké nudle, nebo těsto projedete stroječkem na špagety.
Vynikající jsou i máslové sušenky s přidaným konopným semínkem nebo třeba chléb z domácí pekárny se směsí konopného semínka a dýňových semen. Konopné semínko můžete přímíchat místo ořechů nebo spolu s nimi do náplně jablečného závinu atd. atd.
Zkrátka konopné semínko je dobré mít v kuchyni stále při ruce. Konopné semínko Carun je balené v praktických půlkilových kulatých krabicích s víčkem, takže ho nemusíte nikam přesypávat a může vám stát na poličce v kuchyni pro vyzkoušené i novátorské každodenní použití.
Sledujte soutěže na našem webu, brzy si budete moci zasoutěžit o konopné semínko a další konopné produkty Carun!
Text: Gabriela Koulová
Foto: Carun
Zpět 0 příspěvků