Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.

Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu

Opět jsem podlehla Stardance

Opět jsem podlehla Stardance

Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?

Mušlování – báječný večírek

Mořské plody se už u nás dají koupit i čerstvé, takže čas od času můžete popustit uzdu mlsnému jazýčku a peněžence a dopřát si středomořskou nebo atlantickou večeři. Servírování mušlí – slávek – je samo o sobě zábavné, věřte, že i když jejich tělíčka ve škeblích jsou malá, než talíř zkonzumujete, budete skvěle sytí.

Slávky mají výraznou chuť a voní po moři. Nejen že si pochutnáte a rozhodně nepřiberete, ale ještě prospějete svému zdraví. Vaří se i se škeblemi, které se varem samy pootevřou. Pokud se neotevře, znamená to, že je slávka zkažená, takže nejíst! Výborné jsou především lehounce dochucené kapkou citronu, na víně, okořeněné různými typy koření nebo na másle. Příprava slávek netrvá dlouho, takže je na večírku můžete ve chvilce servírovat čerstvě uvařené. Pro recept jsme si zašli za šéfkuchařem belgické restaurace Belgian Beer Café Les Moules Vladimírem Honzákem.

Recept na mušle na vavřínu s koňakem

1000 g mušlí slávek

100 g bílé cibule 

100 g řapíkatého celeru

20 ml koňaku + 20 ml vody

3 g čerstvého bobkového listu

2 g hořčičného semínka

2 g celého černého pepře

2 g soli

10 ml rybí omáčky

Na osobu počítáme kilo mušlí, ale může být i méně. Mušle vyperte ve slané vodě a zbavte byssových vláken a nečistot. Jsou-li mušle špatné (buďto se samy otevřely nebo páchnou), vyhoďte je. Do hrnce dejte nakrájenou zeleninu a koření, mírně osolte a přidejte dle chuti rybí omáčku. Hrnec dejte na prudký oheň a vařte pod pokličkou cca 6 minut. Mušle protřepejte a zkontrolujte, zda jsou otevřené. Zalijte koňakem. Rovnou servírujte buď v hrnci, nebo v hlubokém talíři. Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické pommes frites, třeba i s majonézou.

Dobrá zpráva o ceně a kaloriích

Běžně jsou čerstvé slávky k dostání okolo 170 Kč za kilo.V prodejně a e-shopu ocean48 z Brna jsme je pro vás objevili za pouhých 88 Kč za kilo. Jestliže je mají tak levné tam, určitě se dají sehnat i jinde – akční ceny často mívají v Makru. No řekněte, to už není tak hrozné, abyste si nemohli pořádné mušlování jednou za čas dopřát, že… Navíc si představte, že v kilu mušlí je jen 520 kalorií. Na dietu si k nim ovšem nesmíte dát ty brambůrky s majonézou, které doporučuje pan Honzák… Každopádně je posezení s rodinou či přáteli nad mísou mušlí báječný večírek. Žádný spěch, pěkně pomalu jednu po druhé vydloubnout, případně pocitronovat, zakápnout majonézou, zajíst brambůrkem… Jak je komu libo. A konverzovat, konverzovat – u takové večeře samozřejmě jen přívětivá, lehká témata. Nezapomeňte na sklenku dobrého bílého vína, to k mušlím neodmyslitelně patří.

Gabriela Koulová

Foto: 2media

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: