Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.

Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu

Opět jsem podlehla Stardance

Opět jsem podlehla Stardance

Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?

Naslano i nasladko, hlavně rychle!

Chcete ještě něco dobrého napéct a všechny recepty se vám zdají složité a zdobení pečiva trvá moc dlouho? Všechny to známe – když docházejí síly, je třeba sáhnout po něčem osvědčeném, co zavoní rychle z trouby a není s tím velké patlání. Mám na to tři zaručené recepty.

Čokoládové čtverečky

120 g moučkového cukru a 120 g másla nebo Hery utřeme do pěny, postupně vmícháme 3 celá vejce. Přídáme trochu citronové kůry, 120 g rozpuštěné čokolády na vaření nebo 20 g dobrého kakaa. Naposledy vmícháme 120 g hrubé mouky. Pekáč dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto do něj nalijte a rozetřete do rovna. Pečte zvolna asi 25 – 30 minut. Pečené vyklopte na vál a ještě horké potřete polevou vymíchanou z 300 g moučkového cukru a šťávy z jednoho velkého citronu. Nakrájejte na čtverečky a můžete ještě ozdobit oříškem.

Vídeňský ovocný chlebíček

Hrnek nasekaných ořechů nebo mandlí, hrnek pokrájených fíků, hrnek pokrájených datlí, hrnek pokrájených sušených švestek, meruněk neno hrušek, hrnek sušené pomerančové a citronové kůry, půl hrnku hrozinek, půl hrnku sušeného rybízu nebo brusinek smíchejte s 2 hrnky špaldové mouky, 1 hrnkem hladké mouky, ¾ hrnkem krystalového cukru (nejlépe hnědého) a zadělejte 2 hrnky podmáslí. Přidejte půl prášku do pečiva, špetku sody, špetku soli, dvě lžíce rumu, trochu skořice, tlučeného hřebíčku. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem, vysypte moukou, nalijte do ní těsto a pečte pomalu asi hodinu.

Parmazánové tyčky

60 g másla nebo Hery, 60 g strouhného parmazánu nebo jiného aromatického tučného sýru, 60 g eidamu nebo goudy, 80 g polohrubé mouky zadělejte na válu do pevného těsta. Vyválejte slabý plát, rádélkem rozkrájete na pruhy asi centimetr široké, ty pak překrájete na asi 10 centimetrů dlouhé tyčky. Přendejte na plech vyložený papírem na pečení, pomašlujte rozšlehaným bílkem a posypte kmínem, paprikou, pepřem a dosti posolte. Pečte zvolna do zlatova.

text a foto: Gabriela Koulová

 

 

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: