Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.
Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu
Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?
Ochutnali jsme pravé valašské frgály z Rožnova pod Radhoštem, a jak se s prominutím říká, chutnalo to jako „nebe v hubě“. Zásilka dorazila do Prahy poštou naprosto neporušená, frgále seděly v kartonových krabicích jako přilepené….
Frgál – koláč o průměru 32 cm s náplní hruškovou, tvarohovou, makovou nebo povidlovou, zdobený posypkou a politý máslem. To je stručná charakteristika jednoho z nejslavnějších symbolů Valašska. Nejstarší písemné zmínky o tomto druhu koláče pocházejí z roku 1826, ale jeho historie je bezesporu mnohem delší.
Někteří pamětníci tvrdí, že název frgál, pod kterým se dnes prodávají tradiční valašské koláče, je jen marketingový trik. Valašsky jsou totiž koláče „vdolky“, „pecáky“, „osúchy“, někde i „laty“ a „frgál“ je nepodařený koláč, tedy vdolek.
Ale pravda je taková, že hospodyňky byly kdysi víc než skromné. Když nesly na stůl koláče, vždy podotkly, že se tentokrát moc nevyvedly, že jsou to jen takové frgály.
Chcete se naučit péct opravdové frgály?
V Rožnově pod Radhoštěm pořádají kurzy pečení. Skvělým tipem je dárkováý poukaz, který můžete darovat někomu ze svých blízkých nebo přátel jako krásný dárek. Více info na www.kurzypeceni.cz
Zpět 0 příspěvků