Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.

Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu

Opět jsem podlehla Stardance

Opět jsem podlehla Stardance

Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?

Skvělý chleba bez hnětení! Doporučujeme!

Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité. Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv uzavíratelného o objemu cca 2l).

Příprava těsta:

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:

- 3 hrnky hladké mouky (hrnek cca 250ml, mouka obyč., v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)

- 1 lžička sušeného droždí (na dva chleby rozdělím na půlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)

- 1,5 -2 lžičky soli (podle vašeho gusta)

- 1 -2 lžičky drceného kmínu

- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…

Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, líp se s těstem pak dál pracuje).

Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou.

Po 12 hodinách jdeme na to

Nakynuté těsto po 12ti hodinách vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou.

Necháme 15min odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.

Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat (kmín, semínka…). Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min.

Postup uvidíte v naší fotogalerii.

A takhle upečený chleba, který vyjde i s energií na 15 korun,  je prostě něco úžasného!!!!!

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: