Umíme si vychutnat všechny radosti, chceme žít naplno a nic nového nám není cizí. Jsme zvědavé, a tak rády hledáme, zkoušíme a vyměňujeme si svoje zážitky, abychom se vzájemně inspirovaly.
Reportáže, rozhovory a názorové blogy nejen o životním stylu
Letos jsem se zařekla, že už se dívat nebudu. Je to pořád stejné, stejní moderátoři, stejná porota, stejné komentáře. Ale pak jsem si stejně první díl pustila…. a už v tom jedu. Prostě ta noblesa, elegance a obdivuhodné výkony soutěžících mě zase dostaly. A komu fandím?
Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité. Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv uzavíratelného o objemu cca 2l).
Příprava těsta:
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek cca 250ml, mouka obyč., v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí (na dva chleby rozdělím na půlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
- 1,5 -2 lžičky soli (podle vašeho gusta)
- 1 -2 lžičky drceného kmínu
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, líp se s těstem pak dál pracuje).
Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou.
Po 12 hodinách jdeme na to
Nakynuté těsto po 12ti hodinách vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou.
Necháme 15min odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat (kmín, semínka…). Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min.
Postup uvidíte v naší fotogalerii.
A takhle upečený chleba, který vyjde i s energií na 15 korun, je prostě něco úžasného!!!!!
Zpět 0 příspěvků