Nezoufalky.cz

Už jste členkou Nezoufalek?

Přihlásit

- nejnovější článek

Máme už své životní zkušenosti, ale nepohrdneme kvalitními informacemi, které na něco zajímavého upozorní, něco poradí a něco doporučí. Dobrá rada nad zlato, že?

Tipy na novinky na trhu, informace o nových trendech a vyjádření odborníků na různá témata

Také jste dostali neobjednané zboží?

Také jste dostali neobjednané zboží?

Paní Martina si nám postěžovala, že po objednávce zboží za 179 korun dostala při doručení zásilky výzvu k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Není bohužel sama, takové případy se množí jak houby po dešti.

Máte chuť na vepřovou konzervu?

Na počátku devadesátých let jsem pro tehdejší časopis Zápisník spotřebitele dělala rozhovor se členy ČZPI, tedy České zemědělské a potravinářské inspekce o kvalitě našich potravin. Ta sice byla tehdy na úrovni, ale pamatuji si jejich vizionářské varování: „Za pár let to bude jinak, evropské země mají daleko nižší povinné normy než my.“

A měli pravdu. Tak třeba takové vepřové konzervy, bez kterých by před třiceti lety správný tramp nešel do přírody. Jak jsou na tom „vepřovky“ dnes, zjišťoval časopis dTest a podrobil 16 masových konzerv důkladnému testu včetně porovnání s téměř čtyřicet let starými potravinářskými normami. Že vepřové konzervy už nejsou to, co bývaly, potvrdilo srovnání ingrediencí současných produktů s technickými normami pro výrobu „vepřového masa ve vlastní šťávě“ a lančmítu z roku 1978. Ze všech šestnácti testovaných vzorků se původním recepturám svým složením přiblížily pouze dva: vítězem mezi vepřovými masy se stalo Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné. U lančmítů vyšel vítězně Hamé Luncheon meat pork, jenž jako jediný získal dobré hodnocení v senzorických zkouškách. Největšími „vadami“ v testovaných vzorcích byly velké množství tuku a kolagenu, blátivá konzistence, přítomnost separátů, méně než 70% masa.

O současné kvalitě potravin se sice vede celospolečenská diskuse, ale „skutek nějak utek“, na trhu se onbejvuje ledacos. Například už před nějakým časem jsme psali o špekáčcích. Dodnes nemáme záruku, že je v nich opravdu maso, a nezbývá než věřit prodavačce, která vás ujistí: „No samozřejmě že tyhle mají devadesát procent masa.“ Jenže je to pravda?

Jana Maláková

Foto: redakce

Zpět 0 příspěvků
Kniha týdne podle Nezoufalek
Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

Nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla – 10. listopadu ve Stavovském divadle.

Soutěž měsíce

Klub Nezoufalek - Přihlášení pro členky

Emailová adresa:
Heslo: